Tipy pro dokonalou krkovici na dřevěném uhlí:
- Zvolte kvalitní kus krkovice. Tuk zajistí křehkost a šťavnatost masa.
- Připravte si marinády nebo suché marinády z koření a bylinek. Krkovici můžete naložit už den předem.
- Připravte si gril na nepřímý žár. Rozprostřete žhavé uhlí po krajích roštu a uprostřed nechte volné místo.
- Potřete krkovici olejem a opepřete. Položte ji na střední část roštu, kde není přímý žár.
- Uzavřete víko grilu a krkovici pomalu grilujte za občasného otáčení. Teplota by se měla pohybovat mezi 120-150°C.
- Po 30-40 minutách můžete krkovici přesunout přímo nad žhavé uhlí a za častějšího otáčení jí dopřát křupavou kůrčičku.
- Kontrolujte vnitřní teplotu masa. Při teplotě 65°C je maso středně propečené, při 75°C plně propečené.
- Před naservírováním nechte krkovici alespoň 10 minut odpočinout zakrytou alobalem.
Čas grilování může být různý - dle velikosti kusu masa.
Pomalé grilování při nepřímém žáru a závěrečné prudší dopečení zajistí, že vaše krkovice bude měkká, šťavnatá a se skvělou chutí.