Pro dokonale propečený steak na dřevěném uhlí je důležité sledovat jeho vnitřní teplotu pomocí teploměru na maso.
Zde jsou orientační teploty pro jednotlivé stupně propečení steaku:
Krvavý / Rare (málo propečený):
vnitřní teplota 52-57°C - střídka je měkká a při naříznuti vytéká hodně šťávy
Středně propečený / Medium Rare:
vnitřní teplota 57-63°C - středová část je teplá a při naříznuti trochu krvácí
Středně propečený / Medium:
vnitřní teplota 63-68°C - steak je propečený s minimem růžové barvy uprostřed
Středně propečený / Medium Well:
vnitřní teplota 68-74°C - mírně vlhký steak s malou stopou růžové barvy
Propečený / Well Done:
vnitřní teplota nad 74°C - steak je zcela propečený, šedé barvy a suchý
Pro dosažení perfektního stupně propečení je klíčové steak z grilu vytáhnout o něco dříve, než dosáhne požadované teploty, protože maso při odstátí mírně dozrává.
Dbejte také na to, aby steak nebyl příliš tenký, jinak se velmi rychle propéká.
Správná vnitřní teplota je u steaků zásadní pro zachování šťavnatosti a lahodné chuti. Používejte kvalitní teploměr a grilujte podle svých preferencí.